Времето безспорно тече. Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на правителство са изключително песимистични”. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след поредната среща с Реформаторският блок, на която се обсъждат вариантите за сформиране на кабинет.

Ако приемем, че тактовете за съставяне на работещо правителство са три, днес продължават разговорите по отношение на първия – политическата формула”, каза още той и добави, че на втория етап трябва да се постигне съгласие относно механизмите на вземане на решения, а третата тема е свързана с разпределението на отговорностите и персоналния състав.

По думите му без да се намери консенсус по първата точка, няма как да се продължи напред. „Темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в парламента в момента не е основната тема. За да съществува правителство, трябва да има ясна цел, мисия и програма. Без да имаме изчистване на политическата формула, напред не може да се продължи”, заяви Томислав Дончев.

На този фон той обяви, че с Реформаторския блок нямат сериозни различия към момента.

Меглена Кунева от Реформаторският блок коментира, че след като са намерили толкова много допирни точки, свързани със самата програма, това вече е сериозна крачка напред. „Не че не сме ги знаели преди, но е хубаво е те да бъдат много обективно, ясно назовани и да кажем към какво се стремим”, коментира Кунева.
 
Румяна Бъчварова от ГЕРБ уточни, че поставянето на срок не е израз на притеснение, а на деловитост. Тя коментира изказването на Бойко Борисов, че ГЕРБ е готов в краен случай да направи сам правителство, с думите, че това не е нов елемент. Тя припомни, че още при първото си изявление те са казали, че това е последното ниво на компромис, до което могат да стигнат.

Нека да свалим притесненията, има обща нагласа за това да се излезе от кризата и да има функциониращо правителство”, обясни Петър Москов от Реформаторският блок. Той подчерта, че притесненията и честите срещите между ГЕРБ и РБ са свързани с възможността да се осигури максимално стабилна политическа рамка на това правителство. „Разговорите са добри и водят към добър край”, каза още Москов.