ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като поста зам.-председател на Народното събрание. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на групата, съобщи „Фокус“.

„Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, заяви той.

Повод за искането е частта от позиция на БСП за Луковмарш, засягаща Народния съд. В изречението се казва, че „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

 „От изявление на представители на ПГ на БСП стана ясно, че зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов е автор на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП”, заяви Биков.

„Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ“, коментира той. „Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим“, припомни депутатът от ГЕРБ.

„Поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание“, изтъкна той.

Самият Жаблянов посочи, че няма причина да подава оставка. „Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Няма причина за оставката ми. За какво да подам оставка? Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми”, коментира той.

На въпрос дали, ако от БСП поискат да се оттегли или извини, той ще го направи, Жаблянов отговори, че това би било голяма изненада за него. „Не виждам причина. За какво? Наистина се интересувам с какви мотиви. Най-вероятно има много жертви на комунизма“, каза още той.

Съюзът на репресираните от комунистическия режим настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов.

Междувременно по обяд се появи информация, че ръководството на парламентарната група на БСП се събира на „Позитано”, за да се срещне с ръководството на партията. Позицията на левицата е, че срещата е по вътрешни за партията теми.