Народни представители от ГЕРБ сезираха Конституционния съд за връщането на Иван Иванов на депутатската банка, съобщиха от пресцентъра на партията. Според становището им фактът, че първо е бил назначен за зам-министър, а впоследствие освободен означават край на правомощията му като народен представител.

Иван Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, като часове по-късно беше освободен от поста заради публикации в медиите за неговото минало, а именно, че е работил „през 1995 г. като управител на клона на групировката „СИК” в Шумен", уточняват казуса от партията.

В искането си ГЕРБ посочват, че законът възстановява депутатските пълномощия на освободен министър, но не и на заместник – министър. Те се позовават на чл. 272, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи, че в случаите, когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция от партии, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър.

Съгласно чл. 134 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание в случаите, когато народен представител, избран с кандидатска листа на партия или коалиция, бъде избран за министър, той се замества от следващия в листата кандидат за времето, през което изпълнява функциите на министър, а когато бъде освободен като министър, пълномощията на народен представител се възстановяват, а на заместващия го се прекратяват. И двете разпоредби се отнасят само за случаите, когато народен представител е избран за министър, а не назначен за заместник – министър или на някаква друга длъжност.

При това положение ГЕРБ сезират Конституционния съд да се произнесе за несъвместимост и прекратяване на пълномощията му като народен представител.