Партията на Бойко Борисов даде недвусмислена заявка, че ще очаква подкрепа от ДПС занапред. Това стана ясно от думите на вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова пред bTV във вторник. Тя обясни, че ако някоя от партиите, които  формират мнозинството, оттегли подкрепата си от правителството, предсрочните избори не са първият вариант.     

„Всяка една партия има право и основания за политика с цел намиране на партньори. Правителството може да продължи да съществува като правителство на малцинството. Би могло да потърси подкрепа и от други политически сили. ДПС е една от партиите в парламента. Не става въпрос за коалиционно споразумение с тях. Фактът, че не избрахме ДПС за участник в това правителство, не означава, че ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес. Това е партия, която представлява голяма част от българските граждани и има право да се солидаризира с едно или друго управленско решение”, заяви Бъчварова.

Управленското решение за промени в осигурителната система, които доведоха до сътресения в коалицията, бе прокарано именно с гласовете на ДПС, след като всички партии, подкрепящи кабинета, освен ГЕРБ, го обявиха за прибързано.  

Няма криза в коалицията

„Има проблеми в коалицията, но няма криза в отношенията. Вървим в посока, в която решаваме проблемите. За пръв път имаме истинска коалиция, в която отношенията стават публични”, продължи Бъчварова, която няколко пъти повтори, че най-голямата партия в управлението носи най-голямата отговорност, което пък и дава право да определя  основните политики на кабинета, сред които финансовата и външната.

По думите й ГЕРБ не са избрали най-лесния вариант да направят мнозинство с втората и третата политически сили в парламента, тъй като следват „определени принципи”.

Тя отчете предложението на финансовия министър Владислав Горанов за промени в пенсионната система като прибързано, но от гледна точка на това, че в „коалицията работим на различни скорости – хората, които имат опит в управлението, и тези, които са нови”.

"Имаме разбирателство обаче, а след Нова година ще започнем разговорите по същество за пенсионната система", добави Бъчварова.  

Писмото на посланиците подсказва духа да доклада

По думите на Бъчварова писмото на посланиците на страните от ЕС, което критикува съдебната система, издава духа на предстоящия доклад на Брюксел за България.

„Вероятно това, което ще прочетем в доклада от Брюксел, е, че съдебната система не може да регулира обществените проблеми. В доклада може да се очакват констатации за това какво се случва в България в последната година, тази констатация едва ли ще е ласкава”, коментира Бъчварова и посочи факта, че за една година се смениха три правителства.