ГЕРБ организира протест в Пловдив тази събота. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

„Има важни послания, които трябва да се направят. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота, в 12.00 часа ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест”, поясни Борисов.

По думите му, целта на акцията е "да видят, когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ там”, добави политикът.

На въпрос защо демонстрацията няма да е в столицата, експремиерът отговори: „Снощи гледах по телевизията какво се случва по улиците в София. Пет години бях кмет на този град, не ми е приятно да го виждам непрекъснато затворен месеци наред. Това, което видях – как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той отрече партията му да си приписва това, което правят студентите или протестиращите. „Всичко останало, което говорят тук в парламента са триковете на Държавна сигурност. Те могат на бялото да кажат черно, те съдят по себе си. Това, което направиха февруари месец срещу нас – този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Това е абсолютна лъжа. Всякакви спекулации и лъжи не ги приемам”.

Борисов показа снимка на протестиращи студенти от вторник и попита дали това са ултраси. „Би ме поласкало, ако мога да мотивирам такива хора да излязат на улицата. Тези хора се ползват с пълната ни подкрепа, но всичко си правят сами”, каза той.

Раздаване на звезди

Борисов коментира и изказване на Лютви Местан – че неговата партия дала на бившия премиер генералска звезда. „Искам да им напомня, че това бяха годините, в които българският народ ми даваше най-високото одобрение в страната за работата ми. Вследствие на това, многократно ги побеждавах избори. А в същото време на сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди. Това го няма никъде. За един месец генерал – полковник. Четири генералски звезди. Това е падение на пагона. На мен двама президенти са ми давали генералските звезди – едните ми даде Първанов, другите Стоянов”, коментира той.

И прогнозира, че управляващите никога няма да подадат оставка – „защото в момента са се впили във всички обществени поръчки и гледат да акумулират средства за избори. Това, което приписват на нас, те са го правили винаги”.

Тиражираната офшорна фирма – отдавна закрита

Офшорната фирма трябва отдавна да е закрита, каза още Борисов по повод информация, че е имал офшорна фирма в Кипър. „През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам една четвърт от тази фирма. Събрах симпатизантите и им го обясних. На кой да отговоря? Въобще не е работила. Сега чакам. Говорих с Цветелина (Бориславова – бел. ред.) да поиска там от адвокатите да покажат до кога, как е работила, има ли транзакции, защото съм убеден, че няма. На тази поредна лъжа, както и за снимките, както и за всичко останало, се оплетоха, ще се оплетат и там”, обясни Борисов.