ГЕРБ обвиниха БСП в черен пиар срещу Бойко Борисов още от 2009 г. Причината – изтекли преди ден "опорни точки", които е давала пиар агенцията на Моника Йосифова, сега Станишева. „Ако ги проследите в тяхното развитие, може да издадете наръчник как се прави черен пиар в България”, коментира пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

По думите му „атаките” по лидера на партията Борисов започнали още по времето, когато той бил кмет на София. „По историята със сметището в Суходол е било посочено как трябва да се говори, след това как трябва да се обяснява защо са загубени евроизборите, за последвалите парламентарни избори е записано как трябва да се акцентира върху това, че Бойко Борисов и Иван Костов ще разпродадат и малкото останало за продаване в България”, посочи Главчев и допълни, че „очевидно, когато някои не може да си изгради позитивен образ, се прибягва до черен пиар на опонента”.

Според политика, странно впечатление правело, че обикновено опорните точки изтичат към адресатите преди компетентните органи да се произнесат. Главчев посочи, че Моника Йосифова е знаела два месеца по-рано, че ще има обсъждане на МС за договор с лобиста Хохегер.

Цвета Караянчева също отбеляза необичайната информираност на Йосифова-Станишева. „На 16 април има "опорни точки" за подслушването, на 17 април излиза становище на прокуратурата, на 17 април има "опорни" точки за Флоров, на 19 април той е отстранен”, посочи Караянчева. По думите й това води до логичните заключения, че може би някой предварително получава информация, която не е регламентирана. Така ли БСП, която е част от ПЕС, работи за обединена Европа, попита депутатът на ГЕРБ.

Главчев допълни, че партията на Борисов ще информира всички европейски институции за това, което се случва, включително и ЕП, където се разбрало, че Моника Йосифова има консултантски договор. Нарочно писмо ще изпратим до ПЕС, за да видят какви практики се прилагат в България по време на предизборни кампании, добави той.

Борисов: Останах втрещен

Коментар по темата с „опорните точки” на черния пиар от страна на социалистите направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Във Фейсбук той посочи, че „по законопроекта за Суходол тези хора изкуствено създадоха кризата с боклука и застрашиха здравето на 2 милиона души в София, за да бъда аз публично омаскарен преди изборите 2009 г. Жертваха толкова хора, за да бъде медийно притиснат един човек, техен опонент. Сами разбирате, че времето опроверга жестоките им спекулации и вече шест години София няма проблем с боклука”.

„От 29 юни 2009 г. виждаме „опорни точки” за това какво грозно внушение трябва да направят членовете на БСП в публичното пространство –„ Борисов е пътят на Костов обратно към властта”. Спомняте си и как бяха създадени видео клипове, които се въртяха в национален ефир, в които Костов се появяваше зад гърба ми. Този черен ПР има за цел да раздели дясното пространство в България, да създаде конфликт между нас и за съжаление с тези си действия социалистическата манипулативна машина успя и все още дясното политическо пространство е разединено. А след като и Хохегер беше осъден се разбра и с какви пари, връщани от него в България, са плащани всички тези безобразия. Още по-скандално е, че в „опорните точки” на БСП се дават указания, които влияят в последствие на решения на държавни институции”, пише още в продила си Борисов.

„В 17ч. в деня на изборите тази година БСП получават „опорни точки” как да интерпретират резултатите на изборите. Сценарият за дискредитация на опонента от 2009 е същият, но 2013 г. черната им кампания е още по-зловеща с манипулацията в Костинброд, което впоследствие прокуратурата опроверга. С тези разкрития вече се материализират думите на президента Първанов, който многократно в националните медии назоваваше близкото обкръжение до Станишев като основен фактор в управлението на държавата, унищожаващ политическите опоненти с черен ПР”.