Великденските добавки за пенсионерите са предизборно пазаруване на БСП и ДПС, а намерението на управляващите всяка година да вдигат с по 70 лв. максималната пенсия ще е за сметка на по-високи осигуровки за работещите. Така от ГЕРБ коментираха намеренията на кабинета "Орешарски" за социална политика, като депутатите Менда Стоянова и Делян Добрев преповториха по смисъл изявлението на лидера си Бойко Борисов от сряда.

„Ако правителството, както ни убеждава, има намерение това да бъде трайна дългосрочна политика, надбавките трябваше да са планирани в бюджета на ДОО и в държавния бюджет за тази година, но там такава цифра няма”, каза Стоянова. Според нея това означава, че решението е взето атхок и е продиктувано от предизборната ситуация преди евровота.

Стоянова уточни, че ГЕРБ не е против вдигането на парите за възрастните и припомни, че по тяхно време през 2012 г. са повишили с 10% пенсиите (колкото е натрупаната инфлация за трите години на управлението им – уточнява БТА). „За да има по-високи пенсии , респективно повече пари за тях, са необходими растеж на БВП, работни места, които генерират данъци и осигуровки, добра работа на приходните агенции за свиване на сивия сектор и в крайна сметка – пенсионна реформа. Всичко това изобщо не е налице, а напротив - дават се едни пари (57,7 млн. лв.), които се отделят от централния бюджет и правителството декларира, че ще бъдат икономисани от някакви други разходи”, допълни Менда Стоянова. Според нея не е ясно откъде ще дойдат средствата, както и докъде може "да се разтяга" т.нар. централен бюджет.

Истинските намерения на кабинета в социалната сфера, обърна внимание председателят на бюджетната комисия в 41-т НС, личали в тригодишната актуализирана прогноза за развитието на бюджетните показатели. „Там е записано следното - майчинските, детските, енергийните помощи, парите за хората с увреждания - замразени до 2016 г., пенсионна реформа - замразена. Но забележете, там пише вдигане на максималните пенсии със 70 лв. всяка година, което ще доведе до още по-голяма "ножица" и социално разслоение между най-високата и най-ниската пенсия, която получават болшинството българи”, коментира Стоянова. Това на свой ред щяло да доведе до допълнително облагане с осигуровки за работещите активни хора. Ако се вземе предвид и инфлацията, на практика, дори след повишението на пенсиите, реалната им покупателна способност щяла да бъде по-ниска.

„Данните за развитието на икономиката за януари т.г. са изключително притеснителни, има спад на износа, според НСИ, с 10,9 на сто на годишна база, а за януари 2014 , сравнен със същия месец на 2013 г, износът за трети страни е намалял с 22,1 процента”, даде аргументи в цифри бившият енергиен министър Делян Добрев Той обобщи, че подобен експортен срив не е имало от октомври 2009 г. По думите му за последните четири години и половина това са най-лошите резултати по отношение на износа, на който управляващите залагат да доведе до икономически растеж.

Към икономическата ситуация у нас Добрев добави и намаляването на заетите лица с 25 хиляди през миналата година в сравнение с 2012 г., т.е. с толкова са се увеличили официално безработните.

От ГЕРБ напомниха за предизборните обещания на БСП за разкриване на 250 хиляди нови работни места в края на четиригодишния мандат на управление.

За 2013 г. преките чуждестранни инвестиции са намалели със 17 на сто, а общо вътрешните инвестиции за последното тримесечие също спадат и то след четири тримесечия преди това на ръст, допълни още Делян Добрев. „Така че не виждаме причините за оптимизма на управляващите, единственото обяснение е - те се готвят да изхарчат предизборно 57,7 млн. лв. в своето отчаяние да спечелят европейските избори и по този начин да се закрепят на власт", допълни той.