Константин Пенчев ще бъде номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия. Това съобщи в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов уточни, че вчера на заседание на парламентарната група са обсъдили името на Пенчев. „Смятаме, че това е един достоен човек. Цялата парламентарна група застава зад неговата номинация. Когато започне процедурата по съответното внасяне на документите за съответните кандидати, ние ще внесем това предложение”, добави той.

Цветан Цветанов посочи, че единственото обсъждано име за конституционен съдия е било това на Пенчев, разговори са водени и с него като той е дал съгласието си, а номинацията му е съгласувана и с лидера на ГЕРБ.

Цветанов обясни, че ще разговарят за номинацията на Пенчев и с другите политически формации. „Затова ще изчакаме с внасянето на предложението”, обясни той.

Зам.-председателят на ГЕРБ отрече номинацията на Константин Пенчев за конституционен съдия да има общо с избора на Мая Манолова за омбудсман. „Няма никакви такива сценарии, договорки, сделки”, уточни той.

Мандатът на Пенчев като национален омбудсман изтича на 20 октомври и на негово място парламентът избра Мая Манолова. Номинацията на Пенчев за втори мандат беше внесена в последния момент от Реформаторския блок, но на тайното гласуване получи подкрепа от ГЕРБ, които така и не обясниха защо не предлагат свой претендент за омбудсман.

Парламентът трябва да избере един член на Конституционния съд, който да влезе на мястото на Красен Станчев. Неговият мандат изтича на 10 октомври. Тогава от институцията трябва да си тръгнат и още трима съдии - двама, избрани от президента – Димитър Токушев и Пламен Киров, и един от квотата на върховните съдии – Благовест Пунев.