Подчертавам, че са изцяло пресилени и спекулативни твърденията на БСП, че иде ред за незачитане на конституционните норми, на законите и правилниците. Напротив - в целия дебат показахме максималния стремеж да изпълним Конституцията. Това заяви в парламента председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), след като по-рано днес Конституционният съд се произнесе, че депутатите са нарушили Конституцията с отказа си да прекратят правомощията на бившия енергиен министър Делян Добрев.

Той поиска да напусне НС заради скандала „Кумгейт” и обвиненията, че е кадрувал в община Хасково, като заяви, че имиджът му е бил опетнен. Съпартийците му от ГЕРБ обаче гласуваха срещу оставката.

„С оглед на проведения дебат, ПГ на ГЕРБ подкрепихме колегата си Делян Добрев, който беше подал оставка на достойнството. Като достоен и свободен човек, с оглед политическия дебат Делян Добрев защити името си, ние защитихме името му“, каза още Данаил Кирилов. 

Контраатака

Самият Делян Добрев попита защо Елена Йончева от БСП не се оттегля при положение, че не е отговорила на твърденията му, че е била финансирана от КТБ.

„Миналата седмица зададох въпроси към Елена Йончева - участва ли в съдружие с офшорна фирма, 50 на 50, в която нейната фирма е подала 5 хил. лева, а офшорката е превела 315 хил. лева. Кое лице е пълномощник на тази офшорка, Зорница Блъскова ли е? Тя има ли съдружие с Георги Георгиев във фирма, която според доклади е източила 42 млн. лева от КТБ?“, попита Делян Добрев.

Той подчерта, че е опровергал с документи „всички лъжи и клевети на Елена Йончева”.

„В края на декември, след решение на ПГ на ГЕРБ, изтеглих молбата си за оставка. Направих това не само заради решението на колегите и пълната им подкрепа, а и заради подкрепата от обществото“, каза още депутатът.