На въпроса „Как определяте своите политически възгледи”, 26.8% от българите отговарят, че са центристи, 25.4% са десни, а левите са 21.1%. Това показват резултатите от изследване, проведено от агенция „Сова Харис”.

26.6 на сто от запитаните казват, че не могат да преценят къде се намират в политическия спектър.

На този фон, от агенцията посочват, че ГЕРБ увеличава поддръжката си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения.

„Данните показват, че като цяло хората в страната не виждат алтернатива на интеграцията ни в ЕС. Това ни дава основания да направим извода, че български вариант на СИРИЗА е невъзможен. (...) За лявото в България проатлантическата линия е без алтернатива, разбира се при изграждане на по-специални отношения с Русия”, пишат авторите на изследването.

Любопитно в случая е, че 34.5% от всички запитани виждат нужда от нова лява партия (срещу 25.2%, които не виждат необходимост), докато преобладаващата част от потенциалния й електорат не смята, че трябва да се поява такъв политически проект.

По повод предстоящия конгрес на БСП, според „Сова Харис” ще се запази традицията действащият лидер да се наложи над претендентите за поста. Най-избираемите лица от структурите на БСП са Михаил Миков - 11.3%, Илияна Йотова - 10.8%, Корнелия Нинова - 10.7% и Янаки Стоилов - 9%.

Според агенцията, „БСП трябва да убеди избирателите, че има потенциал и е носител на идеи, които могат да освободят национален ресурс в полза на социалното благополучие на обществото”.