Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се срещна днес с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и народните представители Делян Добрев и Ивайло Московски. Българските политици съобщиха за срещата пред журналисти в Брюксел, преди началото на заседанието на европейските ръководители от Европейската народна партия (ЕНП).

Борисов уточни, че разговорът е засегнал темите за изграждането на газопровода "Южен поток", както и за строителството на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". „Има много неясноти относно енергетиката, по отношение на газопровода "Южен поток", заяви лидерът на ГЕРБ.

„Той беше приоритетен за нас, изгоден, а това правителство така го забатачи, че се наложи ЕК да изземе преговорите с него. Засега няма никакво движение по тази тема. Второ, интересуваше ме на какъв етап са преговорите за седми реактор в Козлодуй, имат ли всички разрешения и спазени ли са процедурите”, обясни Борисов.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев уточни, че срещата с Йотингер е продължила повече от час. „Имаме една и съща позиция за това, че подкрепяме проекта "Южен поток", каза Добрев. Според него истината за настоящите проблеми в българската енергетика е, че в средата на миналата година управляващите са записали 499 милиона лева приходи от квоти за въглеродни емисии. „Видях последните няколко дни как се променят техните опорни точки. Първо бяха виновни ЕРП-тата, после ГЕРБ, после зелените централи”, коментира Добрев.

„Събраха едва 100 милиона лева, с което дефицитът само от това решение е 400 милиона лева и те са липсващите пари и проблемът в момента. НЕК не може да се разплати с електроразпределителните дружества, съответно те няма как да се издължат на НЕК”, посочи той.

„Преди десетина дни в Комисията по енергетика влязоха предложения за промени в закона. Ние сме притеснени от тях. Те даже не минаха като предложения на правителството, а още по-съмнително бяха внесени от двама депутати от БСП. Самите предложения ценят промяна на обхвата на проекта по начин, по който ние мислим, че ще излезе извън европейските правила. Стъпките на колегите от БСП водят към неспазване на тези правила. Имаме уверения от комисаря Йотингер, че те ще предприемат стъпки най-малко за изясняване на този казус”, коментира и Ивайло Московски от ГЕРБ.

Бойко Борисов пък изтъкна, че „трябва да имаме памет”. „Преди четири години ние заварихме енергетиката в пълен колапс - Станишев беше излъгал хората, че ще строи „Белене” и беше похарчил милиарди. Съжалявам, че тези хора не носят политическа отговорност. Те затова сложиха Орешарски, за да не носят политическа отговорност, да могат да си прехвърлят вините”, заяви лидерът на ГЕРБ.