ГЕРБ обявиха „огромни” суми, раздадени за година от експертния кабинет „Орешарски” под формата на допълнително стимулиране за служителите му, както и за консултантски услуги. Над 13 млн. лв. са раздадени като бонуси само за 11 министерства, обяви на пресконференция бившият регионален министър Лиляна Павлова. Според нея управлението на това правителство струва на българските граждани 10 милиарда нови задължения.

„През последните седмици размерите на сериозно раздаваните разходи за заплати, бонуси, консултанти и всякакви услуги, пътувания, командировки и други воаяжи на представителите на властта са набъбнали до такава степен, че вече има администрации, на които не им стигат средства за режийни разходи, за ток и за заплати. На регионалното министерство например се наложи да пренасочи 2,5 милиона от други разходи, за да могат да платят елементарните режийни разходи на част от своята администрация. Това се прави и в Министерство на транспорта, и в много други министерства”, посочи Павлова.

По думите й към септември на тази финансова година средствата за такъв тип дейности са изчерпани в максимална степен и не се знае как ще бъде приключена годината. „Вероятно се опитват всички тези средства да бъдат максимално изразходени сега, за да може в рамките на служебното и следващото правителство да няма средства, с които да се плати ток, отопление и най-елементарни разходи”, заяви депутатът и посочи, че раздаваните суми са в грандиозни размери.

„Имаме масово делегиране на нормални, стандартни дейности, които по ресорните министерства са ежедневен ангажимент на държавните служители, включително на министрите и политическите кабинети, на външни експерти, консултанти – и като физически лица, и като консултантски фирми – юридически лица. Това правителство изобщо не е експертно, защото поради липсата на експертиза то е аутсорсвало и делегирало всички дейности като изграждане и провеждане на политики на външни експерти и консултанти. Делегирани са дейности на държавни служители на външни експерти и консултанти в масови размери във всяко едно министерство”, посочи Лиляна Павлова.

В Министерството на регионалното развитие имало делегирани дейности, свързани с подготовката на материали за участие на представители на ръководството на министерството в международни прояви и конференции – дейност, за която има създадена специализирана дирекция. В Министерството на инвестиционно проектиране е бил сключен договор, с който министърът си делегира функцията на външен консултант, който да провежда държавната политика по устройство на територията, даде като примери Павлова.