Партия ГЕРБ настоя за незабавната оставка на министъра на здравеопазването Таня Андреева заради „почти нулева координация между Министерството на здравеопазването, НЗОК, пълното игнориране на парламента, както и липсата на внесени в парламента законопроекти за 9 месеца управление”.

Действията на Андреева по никакъв начин не се вписват в претенциите за експертност на правителството. Няма реализирана законодателна инициатива, като в същото време на тъмно се издават подзаконови нормативни актове, обясни пред журналисти в Народното събрание предшественичката й Десислава Атанасова.

Според нея в момента се прави опит да бъдат вкарани скандални текстове, които ще ограничат стопанската инициатива и достъпа на пациентите до лекарства, заради което днес и пациентска организация поиска оставката на Таня Андреева.

„Министър Андреева говори, че с 20% ще бъдат намалени лимитите на болниците, Румяна Тодорова (бел. ред. – шеф на НЗОК) няколко часа след нея опровергава. Комисията по здравеопазване и Народното събрание са игнорирани от всякакъв дебат”, заяви Десислава Атанасова.

„Министър Таня Андреева не е за това място и е наложително министър-председателят да я отстрани от тази длъжност”, допълни депутатът от ГЕРБ.