Депутатите от ГЕРБ продължават да предявяват желания в писмен вид към Конституционния съд.

След като поискаха касиране на изборите и попитаха за статута на Делян Пеевски, във вторник Красимир Ципов и Десислава Атанасова внесоха жалба срещу предсрочното отстраняване на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Партията настоява решението, гласувано в парламента миналата седмица, да бъде обявено за противоконституционно.

Атанасова заяви, че Цеков е освободен с мотиви, посочени от Закона за здравното осигуряване, но са необосновани. „Трима от вносителите на искането на оставката на управителя са лекари и са били подведени, но четвъртият вносител е Мая Манолова, която претендира да е добре правно подготвена. За мен е абсурдно с такива мотиви да бъде освободен управителят. Оставката безспорно е политическа”, коментира тя.

Миналия четвъртък 104 народни представители одобриха предложението на Мая Манолова от Коалиция за България мандатът на Цеков да бъде прекратен предсрочно, тъй като не управлявал разумно предоставените му средства в интерес на лекари и пациенти.

По-рано срещу Цеков се обявиха пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС), както и здравният министър Таня Андреева.

Близо два часа в пленарна зала бяха изтъквани примери за слабото управление на Цеков, а в своя защита той заяви, че е работил така, че да не го е срам след това.