Има риск да бъдат загубени 40 млн. лв. за култура. Това заяви на пресконференция Лиляна Павлова от ГЕРБ. Тя уточни, че при управлението на тяхното правителство са били договорени 80 млн. лв. европейско финансиране за 37 проекта за развитие и ремонт на културната инфраструктура. Успешно реализирани от екипа на Вежди Рашидов в Министерството на културата са били 15 проекта на стойност малко над 15 млн. лв. През май 2013 г. са били разплатени половината от заделените 80 млн. лв., каза Павлова.

По думите й рисковите проекти са 6, като най-застрашен е този за Националния музеен комплекс, известен като "Българския Лувър". Музеят стои готов, неизползваем от една година и само процедурни, бюрократични дейности пречат на неговото отваряне, посочи Павлова.

Другият застрашен проект бил този за ларгото и античния комплекс "Сердика" в центъра на София. „Категорично, ако усвояването на проекта за Ларгото не продължи тази година, средствата ще бъдат безвъзвратно загубени и то не само тези оставащи 12 млн. лева, но и всички останали средства по проектите, които са замразени”, коментира Лиляна Павлова.

Това правителство с този министър трябва да подадат оставка, защото не само ще загубим парите за култура, но има риск и за всички европейски средства, каза Павлова.

Вежди Рашидов, показа снимки от началото на ремонтните работи в т.нар."Български Лувър" и актуални снимки на завършения музей. По думите му управляващите не го откривали, защото ще трябва да признаят, че заслугата за музея е на Вежди Рашидов и правителството на ГЕРБ. "Заслугата е наша, изстрадахме я и няма да я подаря", каза той.