Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев постави ГЕРБ и „Атака” на първо и второ място по отговорност за това, че парламентът не е свършил работа „за 5 стотинки” миналата седмица. В разговор с преобладаващ песимизъм той призова да си проличат политическите ледери и попита, ако се продължава по същия начин, какъв е смисълът да има парламент.

Макар че няколко пъти Кадиев заяви, че вариантът „спирала от избори” не е подходящ за България, той призна, че от „демонстрации” не се върши работа и е време националистите „да седнат и да кажат” подкрепят ли това правителството или не. Призна още, че кабинетът е математически зависим от три партии – БСП, ДПС и „Атака”.

По въпроса със спорните назначения на високи постове в държавата Кадиев отново призова за поемане на лична отговорност. В конкретния случай с Делян Пеевски такава според него трябва да дойде от „двамата политически лидери (Станишев и Местан – бел. ред.), които, както чувам, са направили предложението”. Депутатът отново спомена, че не е подкрепил назначението в пленарна зала, тъй като „не е чувал Делян Пеевски да е експерт по контрабанда”.

В тази връзка той обяви, че лансираната формулировка „политико-експерно” правителство едва ли ще е успешна, тъй като „амалгамата от двете е много трудна”. По думите му при експертните кабинети е много лесно да се размие отговорността.

Твърдението на Татяна Дончева от миналата седмица, че БСП и ДПС са обвързани с корпоративен интерес Кадиев коментира: „Като партии не са. Ако има олигархични кръгове, това са определени хора, не са целите партии. Най-жалкото ще бъде, ако корпорациите си купят партии”. Депутатът обаче отказа да назове конкретни „обвързани” имена, тъй като не е сигурен и му е омръзнало да го съдят.

На финала той отправи призив към всички в НС: „Да седнем и да се разберем ще работи ли този парламент. Затова исках в началото ГЕРБ да имат председател на парламента, това щеше да ги ангажира”.