Въпреки общите критики от страна на ГЕРБ и „Атака” срещу действията на правителството в справянето с увеличения миграционен натиск към България, парламентарните групи на двете партии не са готови да обединят усилията си за евентуален вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски”.

От ГЕРБ, които предприеха стратегия „вот след вот” и възнамеряват да внасят по един всяка седмица, все още обмислят такъв вариант, но не са взели конкретно решение, информира депутатът Красимир Ципов в ефира на bTV.

Илиан Тодоров от „Атака” посочи, че е въпрос на обсъждане в парламентарната му група, станала известна с „гласуването по съвест”, чрез което в крайна сметка оказва подкрепа на партиите, които стоят зад правителството – БСП и ДПС.

„ГЕРБ за кратко успяха да девалвират този истински инструмент на демокрацията”, коментира лаконично представителят на левицата Димитър Горов.
„Политиката на правителството беше сериозно закъсняла. Вътрешният министър е сезиран от предишното ръководство на ДАБ още през юни”, заяви Красимир Ципов. Той обаче беше контриран от Димитър Горов от БСП, който припомни, че вътрешният министър в кабинета на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, непрекъснато е твърдял, че вълна от бежанци не се е очаквала.

Ципов посочи, че при управлението на ГЕРБ „не е направено никак малко” – увеличен е капацитетът на центъра за настаняване в Бусманци и е отворен нов в Любимец, с което местата за настаняване на мигранти се увеличили двойно.

Тези две места са Специални домове за временно настаняване на чужденци, които се администрират от Дирекция „Миграция” на МВР, за разлика от останалите места за настаняване на търсещи закрила, които са под ръководството на Държавната агенция за бежанците. В тях обикновено се настаняват чужденци, определени за извеждане от страната, а в останалите – чакащи хуманитарен или бежански статут.

„Подготовката на кабинета „Борисов” отговаря само на текущото управление през предишните години и е подготовка приемането на около 900 имигранти годишно”, посочи депутатът от БСП Димитър Горов.

Очаквано, Илиан Тодоров от „Атака” обоснова тезата си срещу настаняването на бежанци със спекулативната сума от 1084 лв., обявена от МВР, която впоследствие се оказа базирана на завишени прогнози за разходи, които всъщност не се правят ежемесечно.

Националистът изрази недоверие към статистиката на Вътрешното министерство, според която у нас има 4444 сирийски граждани. „Има и представители от Африка, които се разхождат в София без документи, които са заплаха за националната сигурност. Без работа и без език, те ще станат само крадци”, категоричен бе представителят от „Атака”.

На критиката на Красимир Ципов, че МВР с месеци не отговаря колко от миграните са били връщани от граничната бразда между Турция и България, Димитър Горов отговори, че няма как да бъдат връщани. „Трябва да мобилизираме целия капацитет на българската нация”, подчерта социалистът.

„От години ви караме да изградите стена – и заради шапа, и заради бежанците”, продължи Илиан Тодоров в познатата стилистика на националистите.