Коалиционните партньори от ГЕРБ и Обединените патриоти вече са наясно кои ще са членовете на правителството, а до официалното обявяване на неговия състав остават още само два дни – как ще изглежда кабинетът „Борисов 3” ще стане ясно на 3 май.

Сигурно е, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново ще бъде министър-председател.

Неофициалната информация е, че председателят на НФСБ Валери Симеонов ще е вицепремиер.

Лидерът ВМРО Красимир Каракачанов пък ще е министър на отбраната.

Възможно е Патриотите също така да получат и Министерството на околната среда, начело на което да застане десният Нено Димов, зам.-министър със същия ресор в правителството на Иван Костов, а сега начело на Института за дясна политика.

При Патриотите може и да отиде икономическото министерство. Негов ръководител се очаква да бъде директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Що се отнася до Министерството на земеделието, то може да бъде за Десислава Танева или за бившия шеф на фонд „Земеделие” Румен Порожанов.

Снимка: bTV

За Министерството на външните работи се спрягат две имена – на Георг Георгиев и на служебния ресорен министър Ради Найденов.

Снимка: bTV

В последния момент ще стане ясен и ръководителят на вътрешното министерство.

Очаква се представител на едната партия да е титуляр в дадено министерство, а заместник-министърът да е от другата формация. „Такава е уговорката – да има присъствие на всяка една от политическите сили в министерствата, за да може всяка от тях да провежда политиките си”, коментира депутатът от Обединените патриоти Искрен Веселинов.

Снимка: bTV

Неговото име беше спрягано за социален министър, но това ведомство вероятно ще остане в ръцете на ГЕРБ.

Вижте и видеото: