След близо три часа и половина приключиха консултациите от втория кръг между ГЕРБ и "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО". Срещата между двете политически формации започна на обяд. В централата на ГЕРБ от Патриотичния фронт пристигнаха съпредседателите на формацията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Това беше третата среща от втория кръг на консултациите, които ГЕРБ инициира.

„Изключително продуктивна беше срещата ни с ПФ. При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция "Патриотичен фронт" и мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции”. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата.

По думите й, там, където са останали на различни позиции, има уговорка да се постигне „най-доброто приемливо решение”. Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите – в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата, поясни Бъчварова.

„Имаме общо разбиране по ключови и най-важни въпроси, както и по конкретните мерки на бъдещото управление за КТБ, финансовата стабилност, енергийната система и приемаме настояването за ревизия на енергетиката”, подчерта Бъчварова.

Тя съобщи, че е обсъдена и подкрепата на ПФ. „Стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да се изрази и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и на цената на персонално участие в следващото управление. Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управление”, добави още Бъчварова.

„Ние сме буквално пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление”, каза пред журналисти Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”. „По нашата програма от 94 точки имаме почти 90% съвпадение, което е много добре. Имаше също допълнително съгласуване на позициите по тези четири точки, по които имахме различия при разглеждането на програмата на ГЕРБ”, коментира Симеонов.

Той обясни, че политическият съвет на коалицията е решил политически лица от ПФ да не участват в управлението, защото „е по-важно да има документ и това е първият етап от нашето поемане на отговорността –да подпишем програмата, да застанем с нея както като политически фигури, така и като коалиция, да следим да се изпълнява и да следим дали няма да има отклонения някъде”.

„За Корман Исмаилов и Народна партия „Свобода и достойнство” продължаваме да сме на същата позиция – ние сме категорично против допускането на техен представител във властта”, отбеляза Валери Симеонов. На въпрос дали това означава , че Патриотичният фронт е против участието на Реформаторския блок във властта, той отговори отрицателно.