След вчерашния спорен ден в Народното събрание, по време на което мнозинството от левицата „надхитри” депутатите от ГЕРБ и обяви наличен кворум за заседание, днес юридическите разпри за това кой бил крив и кой прав се разразиха с пълна сила в студиото на „Тази сутрин”.

Представители на двете партии влязоха в спор с цитиране на членове и алинеи от Конституцията и Правилника на Народното събрание, за да подкрепят тезите си – за легитимността на заседанието в четвъртък.

Според Цецка Цачева от ГЕРБ в правилника за работата на парламента било записано, че проверка на кворума се прави само чрез компютърната система за гласуване преди откриване на заседанието.

„Колко още надолу ще слезе това 42-ро НС? Вчерашният ден е черен за законодателството, тъжен за демокрацията в страната. Ние не признаваме легитимността на вчерашния пленарен ден. По недопустим начин бе открито заседанието, дебатите за нас са несъстояли се. Затова сме внесли нов иск за вот на недоверие за инвестиционната политика. Отговорността на управляващите е да предлагат политики, а не да се занимават с опозицията. Опозицията пък може да си позволи всички хватки, които са известни”, подчерта бившият председател на НС.

Младен Червеняков от БСП от своя страна опонира, че по закон парламентът открива заседанията, ако в залата присъстват повече от половината от депутатите.

„Компютърната система осъществява броенето на гласувалите, а не присъстващите в залата. Правилно и правомерно е това поведение, според конституционни експерти. А по отношение на исканата оставка на Михаил Миков – такава може да се иска само за нарушаване на Конституцията, но не и на правилника. На ГЕРБ им трябва враг, те трудно свикват с ролята на опозиция. Казват - ние сме там, ама отсъстваме. Няма такава логика”, допълни Червеняков.