Изнесените данни, че 40 540 души са били освободени от държавната администрация за 3,5 г. управление на ГЕРБ, са некоректни. Това заяви пред bTV Цвета Караянчева от партията на Бойко Борисов. Информацията за уволненията на чиновници оповести вчера Таско Ерменков от БСП, който е председател на Временната анкетна комисия, която нищи назначенията на предишните управляващи.

„Няма как да се гледа на хората като статистика”, заяви Караянчева. Ерменков поясни, че подхожда внимателно към числата, както и че не всички над 40 000 души са уволнени по политически причини. „Партизираните назначения не са започнали от ГЕРБ”, каза социалистът.

Караянчева обясни текучеството с това, че при управлението на Тройната коалиция в МВР например имало 6 зам.-министри, като всеки си имал пресаташе, шофьори, секретарки и това наложило да бъде съкратен съставът. Ерменков обаче опонира, че политическият кабинет не е включен в изнесената от комисията информация.

Караянчева мотивира движението на кадри и с факта, че 100 000 души от държавната администрация се пенсионират на година.

Социалистът пък даде за пример лекар, който искал да стане шеф на спешната помощ в Смолян. Нямал достатъчно трудов стаж и все пак бил назначен по времето на ГЕРБ. Караянчева уточни, че става дума за медик, който бил шеф на болницата в Златоград, имал 2 специалности, 30 г. стаж, бил зам.-шеф на спешното в Смолян и бил единственият кандидат за шефския стол.

Депутатката от ГЕРБ припомни, че оглавяваната от Ерменков комисия разследва случаите на „грубо” партизиране. „А кое партизиране е нежно”, попита той на свой ред.

Караянчева посъветва управляващите да си вземат поука, вместо да се връщат в миналото и отбеляза, че за 6-те месеца управление на настоящия кабинет са уволнени 4000 души от държавния апарат.