Двупартийно правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок с широка парламентарна  подкрепа – за това се договориха на тристранната среща с Патриотичния фронт в четвъртък представители на преговарящите. Две са възможните формули - "2+1" (ГЕРБ и РБ + ПФ) или "2+2" (ГЕРБ и РБ + ПФ и АБВ). Разговори ще има и през уикенда, за да може в понеделник или вторник да е напълно ясно кой и как ще управлява държавата в следващите (по план) четири години.

Снимка: БГНЕС


Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок”. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след тристранната среща с Патриотичния фронт.

„Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа. Поканата към ПФ беше да видим тяхното разбиране за тяхната формула и възможността да подкрепят правителство, без да участват в него”, каза тя и добави, че нямат категорични отговори.

"Разработва се програма, която би трябва да бъде компромис между предизборната програма на ГЕРБ и РБ. Някои точки подлежат на изчистване. Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена”, заяви Томислав Дончев.

Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", посочи Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

Снимка: Ладислав Цветков


Радан Кънев допълни, че ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритети на Патриотичния фронт и около тази програма ще се структурира политическо мнозинство.

Ако има такова политическо мнозинство, ще бъде предложена структура и състав на правителство”, каза още Кънев и обясни, че сроковете за това ще бъдат достатъчно кратки и стегнати.

По думите му става дума за схема, много близка до правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно. „Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството”, посочи Кънев: „Ще има общ документ, който ще отразява приоритетите и очакваните гаранции на всички политически сили”.

Валери Симеонов за пореден път каза, че Патриотичният фронт настоява преди да се говори за правителство, да има обединение около една програма. „Да ще бъде наречена програма за спасение на България, важното е колкото може повече партии в парламента да бъдат обединени. Продължаваме преговорите по съгласуване на програмите”, каза той.

Когато се състави програма, ще говорим за формата на управление. Доволни сме, че стратегията, която предлагахме, беше приета”, обясни Симеонов.

Засега само от АБВ не са направили коментар дали ще са част от преговорите и парламентарната подкрепа, но се очаква да направят това в близките дни.

Междувременно някои от служебните министри дадоха заявка, че биха участвали във властта отново.