Депутатите от ГЕРБ в здравната комисия на НС дезертираха от участие в заседанието на здравната комисия, за да опазят ръководителя на НЗОК Пламен Цеков. Това заяви Мая Манолова от БСП.

Трябваше днес да има изслушване на управителя на здравната каса заради напрежението в здравната система и протестите на лекарите и съсловните организации. Оказа се, че кворум няма и от депутатите от ГЕРБ присъства единствено председателят на комисията Даниела Дариткова. „По този начин Пламен Цеков става неконтролиран и несменяем, човек, който е опасен за здравеопазването”, коментира Манолова.

„Министърката Десислава Атанасова заяви, че напуска поста с гордо вдигната глава, което е абсурдно на фона на протестиращите лекари, на фалитите на болници, на разтревожените пациенти и на хаоса, до който тя, Цеков и Дариткова докараха здравната система, продължи „червената” Манолова.

„Управляващите в оставка ни канят на дискусия след взетите от тях решения - като са ги взели какво искат да им дискутираме не е ясно”, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Той опроверга информацията, че са върнати методиките от 2012 г. „Това категорично не е вярно, има поправки само в новите методики, които са действащи от 2013 г., декларира той. В тях наистина има отразени наши искания, но кога това ще стане? МС проведе вчера последното си заседание”, посочи Райчинов.