Бойко Борисов е предложил на БСП председателското място в 44-то Народно събрание заради добрия резултат, постигнат от социалистите в парламентарните избори. Това съобщи пред журналисти в НС лидерът на ГЕРБ след среща между представители на неговата партия и на БСП, в която участва и Корнелия Нинова.

Нинова е отказала да приеме предложението с мотива, че депутатите от БСП ще бъдат "твърда опозиция" в парламента и няма как "с един пост принципните различия да бъдат купени или преодолени", съобщи БТА.

Тя заяви, че между нейната партия и хората на Бойко Борисов има съгласие по две теми, но под условие дебатите по тях да се водят открито в парламента: "Това е председателството на България и национална сигурност – вътрешна и външна".

„Моля, да се спрат внушения и спекулации, че е възможна обща управленска коалиция между БСП и ГЕРБ. За нас това не е възможно по две причини. Първата е разминаването в програмите ни и втората – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха за тази промяна“, коментира лидерът на БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя посочи, че социалистите са запознали ГЕРБ с политиките, които ще отстояват в пленарна зала, като вече имат готовност за 10 законопроекта, свързани с пенсиите, цените на ток, газ, вода и топлоенергия, майчинството и т.н.

На този фон преговорите за сформиране на правителство продължиха и днес, като ГЕРБ и „Обединени патриоти” са близко до постигането на консенсус по конфликтните теми между партиите.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди изборите анализатори коментираха вариант за „голяма коалиция” на ГЕРБ и БСП, която да изолира националистите и ДПС и така да осигури висока степен на вътрешната стабилност и международна легитимност на управлението.

И Бойко Борисов, и Корнелия Нинова категорично зачеркнаха подобен вариант, а социологически проучвания показаха, че безпринципна коалиция на леви и десни ще доведе до негативи и за едните, и за другите.

„Нито ние, нито те някога сме говорили за коалиция. (...) Мисля, че по темата за сигурността в България, за провеждане на европейското председателство, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента и в новите закони и промяна на стари да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години“, подчерта и днес Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".