ГЕРБ посочи водача на листата на ДПС във Варна Йордан Цонев като организатор на схема за купуване на гласове, прилагана е четири района с концентрация на ромско население в морската столица.

От ДПС по-късно разпространиха отговор на съобщението на ГЕРБ, в който категорично отхвърлят твърденията за схема с участието на Цонев.

Според сигнала, изпратен от ГЕРБ до главния прокурор Сотир Цацаров, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, Йордан Цонев е финансирал купуването на повече от 8000 избиратели във Варна. Отговорник на групата, която трябвало да осигури гласовете в града, бил Вадет Сакаллъ, а в областта - Ерджан Себайтин.

Според ГЕРБ в кварталите Аспарухово“, „Владиславово“, „Одесос“ и „Младост“ е имало изградени структури с по един ръководител и определен брой отговорници, всеки от които определял по колко застъпници са му необходими, за да реализира обещания брой гласове. Предвидено е било и извозването на гласоподавателите с автомобили.

В сигнала до ПП ГЕРБ са посочени и трите имена и телефоните на отговорниците в схемата, както и адресите на домовете им, в които е било предвидено да бъде осъществено разпределението на парите за купуването на гласове. Посочени са също така и имената на застъпниците в схемата, както и телефонните номера на част от тях, информират от партийния пресцентър.

„Вписаните в сигнала като организатори имена са имената на легитимно избраните председатели на областен, общински и местни (районни) съвети на ДПС във Варна, както и членове и активисти на ДПС. Това представлява част от предизборната организация на партията за 3 МИР,” обяснява Йордан Цонев.

„Предизборната кампания на ДПС е построена върху пряката връзка с избирателите чрез обиколки „от врата на врата". Ние държим непосредствения контакт с избирателите си и когато няма предизборна кампания – когато избирателите ни имат нужда от нас, по празници и пр. ДПС винаги се е гордяло от близката си връзка с избирателите и симпатизантите си,” пише още в съобщението на ДПС.

От ГЕРБ твърдят, че за свършена работа всеки отговорник е получавал по 1500 лева, всеки застъпник по 50 лева, за всеки гласоподавател по 30 лева и за всеки автомобил по 70 лева. За осъществяване на дейността са били наети помещения, наречени предизборни щабове. Купувани са и ваучери за телефони.

Според сигнала на ГЕРБ за район „Аспарухово“ целта е била да се получат 2450 гласа, за което са отделени 122 570 лева; в район „Одесос“ организираната група е работила за 3600 гласа, за което са отделени 148 700 лв.; за район „Младост“ целта е била 1200 гласа, за което са отделени 74 770 лв., а за район „Владиславово“ са работили за 800 гласа, за което са отделени 63 400 лв.

Отговорниците трябвало да получат авансово по 50% от обещаните им суми, а остатъка – в деня на изборите. Раздаването на по 30 лв. на глас трябвало да се осъществи на 3,4 и 5 май.

„Категорично не отговарят на истината твърденията, че става дума за „схеми за купуване на гласове". ДПС се води от върховенството на закона и Конституцията на Република България и подчинява структурирането и провеждането на агитационната си работа в предизборната кампания на всички български закони. Бюджетът на предизборната кампания е осигурен от партийната субсидия,” обяснява Йордан Цонев.

В заключение от ДПС определят сигнала на ГЕРБ като „отчаян опит да бъде отклонено вниманието и на българската общественост и на европейските институции от грандиозните предизборни скандали, в които политическа партия ГЕРБ затъна” и припомнят случая в бюлетините в Костинброд.

Турчето от Враца

В сигнала на ГЕРБ до български и европейски институции се споменава и друга схема за купуване на гласове – от Враца.

След подаден сигнал от граждани на град Враца за купуване на гласове, с цел подмяна на вота на предсрочните парламентарни избори, бе задържан Веселин Методиев с прякор Турчето. Мъжът е криминално проявен и е лежал в затвора за кражби. Според анонимни източници у Методиев са намерени списъци с имена и ЕГН-та на над 800 гласопадаватели от Враца, припомнят от партийния пресцентър.

„Разпитана е и група от седем свидетели, които потвърждават незаконната търговия с гласове, както и че е изпълнявал поръчка на ДПС,” подчертават още от ГЕРБ.