ГЕРБ защити уволнения директор на училището в Рибново Минчо Джуркин и предупреди за политическо прочистване на всички нива в държавата под натиск на ДПС. В декларация от името на групата се заявява, че "под диктата на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, управляващата Тройна коалиция продължава да провежда тотална чистка на кадри по всички нива на държавната и общинската администрация в цялата страна.

От ГЕРБ отбелязват, че в неделя е спрян токът в Рибново, за да не могат местните хора да гледат телевизионно предаване, в което се припомня за агентурното минало на Ахмед Башев от ДПС и се разкриват "своеволията на депутата-феодал". Този прийом връща България в най-мрачните времена на тоталитарното минало, когато ДС налагаше убийствена цензура с всички средства върху всички инакомислещи, предупреждават от ГЕРБ.

От партията обвиниха Ахмед Башев и в опит да раздели обществото, като в същото време насажда етническо напрежение. Върхът на абсурда в Рибново бе достигнат с предложението към Манчо Джуркин да заеме позицията помощник-директор на училището. Това е доказателството, че единственият повод за дисциплинарното му уволнение е политическият натиск от ДПС и Ахмед Башев, е изводът на бившите управляващи.

След този пореден скандал, вместо кадровиците от Тройната коалиция на ДПС, БСП и "Атака" да покажат поне лицемерно партийно достойнство и да спрат политическата метла, чистката на училищни директори продължи и през тази седмица на нови места - в област Шумен, в смесените общини - Хитрино и Венец, констатира опозицията.

За народните представители от ГЕРБ е скандално, че при разговорите с училищните директори началникът на образователния инспекторат в Шумен е признал, че действията му са следствие от оказан политически натиск от високо ниво, декларират депутатите. От ГЕРБ за пореден път настояха за ясен отговор кой нарежда и разрешава на директорите на регионалните инспекторати по образованието да уволняват директори "по заповед на депутати-феодали от ДПС".

Има ли в България министър на образованието и защо той позволява това, търсят още отговор от парламентарната група на ГЕРБ. Има ли в България министър-председател и защо той допуска кадровата метла, която ДПС размахва вече повече от година в българското образование, продължават въпросите в декларацията. От ГЕРБ заявяват, че ще тълкуват липсата на конкретни действия и ясна позиция по този въпрос от страна на премиера като признание за тежка зависимост от Движението.

"Единственият изход от тази нелепа политическа ситуация, в която задкулисните играчи действат агресивно и брутално като хищни акули, а изпълнителната власт е заровила безпомощно глава в пясъка като щраус, е незабавна оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори", завършва позицията на ГЕРБ.