Пропорционалната система доведе до политическа лудница в България, (…) до псевдодемокрация и пседопарламентраризъм.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в студиото на „Лице в лице”  и за пореден път открито заяви подкрепата си за мажоритарната избирателна система.

„Аз съм много последователен съм в тази си позиция, защото още през 90-та година, когато като кандидат на СДС бях избран мажоритарно”, коментира Марков. Той припомни, че самият той през 1993 г. внася искане в Народното събрания за провеждане на референдум за мажоритарни избори, който обаче не събира необходимото мнозинство.

По думите му референдумa, иницииран от Слави Трифонов, е имал удивителен успех.

„От времето на избора на президента Желев (…) такъв вот не е имало и той не може да бъде хвърлен в кошчето – не само поради емоционални съображения, а защото имаме Конституция”, сподели Марков.

Депутатът коментира и предупреждението на българските политолози, които излязоха с изявление непосредствено преди референдума и призоваха българите да не гласуват за мажоритарни избори. По думите му те „са лабораторни хора и не са участвали с жива политика”. Той смята още, че в България се упражнява „уродлива пропорционална система”.

„Вярно е, че мажоритарната система облагодетелства по-силните партии”, сподели Марков. По думите му обаче на българските избиратели им е омръзнало от малките партии и се нуждаят от по-силни и представителни. Освен това според него мажоритарният вот би трябвало да стимулира по-малките играчи на политическата сцена да издигат избираеми кандидати.

Вижте повече във видеото: