Признанието на Сергей Станишев за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е хубаво, макар и закъсняло, само че не го оправдава по никакъв начин. Това коментира в предаването „Лице в лице” по bTV независимият депутат и лидер на партия „Нормална държава” Георги Кадиев, след като в интервю за сп. „Биограф” Станишев казва, че най-голямата му политическа грешка е била, че през 2013 г. не е успял да убеди ДПС да преосмисли исканията си и че избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС ще взриви обществените нагласи.

Кадиев изтъкна, че тогава Станишев е бил премиер, председател на най-голямата партия и мандатоносител и това не би трябвало да му позволява да се огъва пред по-малък коалиционен партньор

„Каква е експертизата на тази фигура в националната сигурност? Защо точно Делян Пеевски ще се справи с ДАНС? Това е очевидно политическо назначение. Ако искаш да се справиш с националната сигурност, тогава назначаваш хора, които разбират”, подчерта Кадиев.

Според него при избора „Или Делян Пеевски става шеф на ДАНС, или правителството пада”, Станишев е трябвало да каже: Отиваме на избори и каквото стане.

„Това беше една от бариерите, които не трябваше да бъдат преминати”, отбеляза Кадиев.

Той коментира и думите на Станишев, че Лютви Местан и Бойко Борисов са се договорили за падането на кабинета на Пламен Орешарски срещу бъдещо управление.

Според него двете формации не управляват заедно, защото най-вероятно Бойко Борисов е излъгал Местан. „Нещо са се договаряли, а накрая единият е излъгал другия. Беше странно това, което направи ДПС, веднага след евроизборите дадоха на заден ход. Нямаше никаква необходимост. Една година беше минала от гласуването за Пеевски, до известна степен бяха отминали еуфорията на протестите, можеше да се продължи”, посочи Кадиев.

Той посочи, че приема ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс, но коментира, че държавният глава го е направил по най-лесния начин.

Според Кадиев е трябвало да се наложи вето и на текстовете за задължителното гласуване, което по думите му абсолютно противоконституционно.

Изборът на Корнелия Нинова за нов лидер на БСП е нещо хубаво, защото всяка промяна носи някаква енергия със себе си и се надявам да успеят да я оползотворят, коментира още Кадиев.

Той обаче не си представя партията му „Нормална държава” да работи с БСП, „освен ако няма много кардинално изчистване на оборите”, тъй като според него корупцията има своето място в ръководството на БСП.

Връщането на парите от КТБ според мен приключи, коментира още той. Той прогнозира, че банкерът Цветан Василев най-вероятно няма да се върне в България.

„КТБ е била пирамида и очаквах от доклада на „Аликс партнърс” да каже кои политици по някакъв начин са вътре, къде са им офшорните сметки, колко пари са изтекли към тях, да е направен някакъв опит тези пари да се съберат, а нищо такова няма”, подчерта още Кадиев.