Трябва много добре да направим прочита къде стоим и какво следва за нас от това, което се случва в Турция. Съществуват сериозни рискове да бъдем въвлечени в конфликтите, които се разиграват на турска територия. Трябва да укрепваме южните си граници.

Това коментира Георги Димов – бивш генерален консул на България в Одрин, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Думите му бяха в отговор на въпрос каква трябва да е българската позиция, ако Турция се преориентира на Изток и вече не е надежден партньор на НАТО.

Според Димов прочитът на това къде стоим може да е в две плоскости. „На чисто държавно ниво трябва да се поддържа внимателен диалог, да се следи обстановката, да има балансирани позиции, но с отстояване на националния интерес. Що се отнася до обществеността – журналисти, анализатори, експерти, мисля, че всеки трябва свободно да си изразява мнението и да не позволява на никого да му запушва устата – в Турция стават страшни неща“.

Снимка: bTV

Съществуват сериозни рискове да бъдем въвлечени в конфликтите, които се случват в Турция, каза още гостът. Те дори може да се пренесат на наша територия – в момента там ердогановистите гонят гюленистите, но спокойно може да дойдат и у нас. Друг конфликт на турска територия е борбата на кюрдите, съществува и проблемът с мигрантите при тази нестабилна обстановка, особено ако Турция реши да ги пусне през границата, вкл. и през нашата.

По думите на Димов никой не знае какво ще се случи, ако няколко милиона мигранти тръгнат към България, „но трябва да укрепваме южните си граници. Усещането ми е, че правителството и премиерът Бойко Борисов са много загрижени и вземат съответните мерки“.

Гостът коментира още, че на срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския му колега Владимир Путин в Санкт Петербург във вторник се случи това, което предрече прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков – че предстои реставриране на турско-руските отношения, но засега неизвестно в каква насока и в какъв темп. Това се различава от предварителната оценка на Ердоган, които напоително обясняваше пред медиите, че започва ново начало в двустранните отношения.

Очевидно турският президент е по-ентусиазираният от двамата за тази среща. Това е очевидният контрапункт на променените в последно време отношения по оста Анкара – Вашингтон, коментира Димов.

Запитан дали Турция се преориентира на Изток, гостът отговори, че очаква по-ясни отговори на 21 август, за когато е обявена визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Анкара. „Но при всички положения отношенията със Запада са изострени“, добави той.

Вижте целия разговор във видеото: