Управляващите са се оплели „като пилета в калчища” и в крайна сметка са извадили предложения за конституционни промени, които са „сценарий, съшит с бели конци” за овладяване на съдебната система. По този начин бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки коментира идеите на властта за по-ефективна съдебна система.

В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че е „за” разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска камари, но намаляването на мандата му и премахването на тайното гласуване са антидемократични и са именно това, срещу което хиляди българи протестираха преди 2 години.

Професорът по конституционно право коментира, че авторите на съдебната реформа нямат опит. Той допълни, че преди дни се е видял с правосъдния министър Христо Иванов и му е казал всичко, което е имал да му казва. Двамата работиха заедно в служебния кабинет през миналата година.

Близнашки припомни, че само един Висш съдебен съвет е изкарал мандата си: „Всеки се опитва да яхне съдебната власт, да я оседлае и да я вкара в правия път”. По думите му разделението на властите предполага по-различна политическа култура, а промяната в Конституцията би довела до резултат, ако има разбиране, че съдебната власт трябва да бъде оставена на спокойствие.

Експремиерът разкритикува и идеята за парламентарен контрол над главния прокурор. „Подобно на съдията, той трябва да се подчинява само на закона. Това е много стара теза, отречена на Запад – че прокурорът трябва да е ударната сила на изпълнителната власт”, посочи Близнашки.

По думите му, след ситуации като тази с Костинброд, „когато главният прокурор, съзнателно или не, беше въвлечен в ситуация с тежки последици”, трябва да се гарантира, че тримата големи в съдебната власт (главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС) няма да погазят законността. Според него, вариант в тази посока е въвеждането на процедура по импийчмънт.

Съдия Мирослава Тодорова от СГС коментира, че с излизането на обвинител №1 пред депутатите ще се повиши отчетността на институцията. Тя уточни, че с предложените промени тайното гласуване във ВСС не се премахва, а ще може да се уточни кои са персоналните въпроси (за които тайната да се запази) и кои са общи.

Тя коментира, че в Софийски градски съд има „кризисна ситуация” и държавата трябва да се приложат комплекс от мерки, като оперативните се в ръцете на ВСС и ръководството на съда, но освен тях е необходимо и участие от страна на изпълнителната и законодателната власт.

По отношение на колегата си Румяна Ченалова, Мирослава Тодорова напомни: „Виждали сме такива шеметни стартирания на процедури, които са приключвали с фиаско”.

„Драматична е ситуацията около съдия Ченалова, но до неотдавна минаваше за един от най-добрите съдии, на когото се възлагаха едни от най-тежките дела. Когато решат да ти намерят цаката и да те превърнат в изкупителна жертва, това лесно се прави, особено когато има една агресивна изпълнителна власт”, отбеляза и Георги Близнашки.