Уважаваме историята и знаем от нея, че Русия води с Османската империя Освободителната война от 1877-1878 г., но също така и знаем, че под знамената на император Александър II са се сражавали воини от различни народи и няма как приносът им да бъде омаловажен. По този начин президентът Румен Радев е отговорил на руския патриарх Кирил след отправените от духовника навръх 3 март обвинения в неблагодарност към нашата страна.

Срещата придоби голяма публичност заради видео в сайта на РПЦ, в което е показано само острото изказване на духовника, който се възмущава, че се споменават и полските и литовски граждани, допринесли за българската свобода – на фона на решението на Русия да започне войната въпреки позицията на Европа против освобождаване на нашата страна.

Думите му предизвикаха политически скандал, подхранен допълнително от твърдението на президентската администрация, че стенограма не е водена. Днес обаче от Светия синод разпространиха пълен аудиозапис на срещата, от който става ясно какво всъщност е било коментирано.

„Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях.”, отговаря Румен Радев на нападките на руския патриарх.

Кирил обаче продължава: „Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България”.

Радев не остава по-назад в отговора си: „Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам…”.

Патриархът след това призовава: „Да оставим тази тема”.

За ролята на църквата и ролята на държавата

Патриарх Кирил не пести суперлативите си за развитието на духовния живот в родината си. „Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва.”, категоричен е духовникът.

Той подчертава, че никога високопоставени политици не са се месили в назначенията на архиереи, а той никога не се е месил в назначенията в управлението. Според него „властта в днешно време разбира духовната, историческата роля на руската православна църква”.

По думите му сегашните руски управляващи са насочили политиката си към „осъществяването на пълния суверенитет на Русия – реалният суверенитет, а не формалният”. Какво представлява той? „Този суверенитет ни дава възможност… да казваме не, тогава, когато това “не” е продиктувано от националните ни интереси”.

Кирил пожелава и на България такъв тип диалог между църква и държава.

Двамата с Радев обсъждат тезата на патриарха за ролята на мълчанието. Според Кирил именно това мълчание по времето на СССР е било правилно разбрано от народа и така църквата си е спечелила безусловен авторитет.

Патриарх Кирил по време на срещата ласкае българския президент: „По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли”.

В края има един любопитен момент – руският патриарх заявява „На Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ”, на което Румен Радев отговаря: „Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх (Неофит – б.р.) и съм я получил”.