Инициативният комитет е отворена врата към АБВ. Това обяви в интервю за „Тази сутрин” ген. Румен Радев, кандидат за президент на БСП. От „Позитано” 20 решиха, че кандидатурата му ще бъде издигната от инициативен комитет, начело със Стефан Данаилов.

Имах условие да не бъда въвличан в междупартийни войни, не приемам позицията да „сватосвам” тези партии. Така Радев коментира разрива в отношенията между БСП и АБВ и оплакването на лидера на АБВ Георги Първанов, че генералът не отговарял на телефонните му обаждания.

Бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) уточни, че поканата от лидера на БСП Корнелия Нинова е дошла, малко преди той да подаде оставка. Решението за оставката е взел отдавна. Той не отговорил веднага на Нинова, но когато подал оставка и чул коментарите на премиера Бойко Борисов и на военния министър Николай Ненчев, приел поканата на столетницата.

Ген. Радев напомни и мотива си за оставката като командир на ВСС – фактът, че въздушното пространство ще се охранява от чужди самолети срещу заплащане. „От две години водя борба за оцеляването на ВВС – за запазване суверенитета на нашето въздушно пространство, за запазване достойнството на хората.  Имаме срамна концепция за съвместен еърполисинг. Направих всичко възможно да не загубим въздушен суверенитет, защото това е на крачка от загуба на национален суверенитет”, коментира Радев.

Той уточни, че в близко бъдеще американските ВВС ще бъдат в България една седмица и съвместно с нашите летци ще охраняват нашето небе. Концепцията обаче предвижда и платена охрана от чужди военновъздушни сили срещу заплащане и това ще ни струва милиони, допълни генералът.

Обвиненията на лидера на „Движение 21” Татяна Дончева той определи като ярък пример за безотговорно политическо говорене. Такива изказвания ме забавляват – хващат една теза или си я измислят, и я изплющяват. Дончева свири на ненастроена цигулка”, обяви още кандидатът за президент на АБВ.

Той обяви, че основната му задача, ако стане президент, би била да е коректив на управляващата в момента партия ГЕРБ. В България липсва разделение на властите – една партия е обсебила и изпълнителната, и законодателната власт, и влияе на съдебната, няма коректив”, смята Румен Радев.

Той нападна ГЕРБ, като ги нарече „партията-държава”, за това, че все още не са обявили кандидата си за президент.

Относно настоящият президент Росен Плевнелиев Радев смята, че той е положил старание, но като главнокомандващ Българската армия често е бил неадекватен.

За отношенията ни с Турция кандидатът на президент на БСП смята, че нашите управляващи са избрали да не водят външна политика, а да правят каквото кажат началниците в Брюксел. „България трябва да води диалог, но не може да бъдем говорители на Турция, вие знаете ли Бойко Борисов оторизиран ли е да води диалог между Турция и Европейския съюз. Йълдъръм за какъв товар говореше, от който ще ни облекчат”, попита ген. Радев.

Относно снимката, на която държи жена за ръка, Радев каза: "Шумно афишираната ми любовница е законната ми съпруга, уточни кандидатът за президент на БСП".

Ако не спечели президентските избори Румен Радев има планове, които не са свързани с политиката. Той има самочувствието, че може да победи Бойко Борисов на президентския вот.

Вижте целия разговор с ген. Румен Радев във видеото!