"Смяна на караула" предстои след малко повече от месец в кабинетите на "Дондуков" 2. На 22 януари освен новия президент Румен Радев, ще встъпи в длъжност и неговият екип.

Вече се спрягат имената на новите президентски секретари и съветници. Хората, получили сигурни покани да са част от екипа на Румен Радев са Иво Христов и Деница Златева. И двамата са се сближили с новия президент по време на предизборната кампания и, очаквано, вероятно ще останат с него и през следващите пет години.

Снимка: bTV

Златева е бивш депутат от БСП и член на ръководството на партията. Иво Христов пък е журналист, писател и преводач.

Снимка: bTV

Други спрягани имена са на бившия кмет на село Труд Николай Копринков и на Слави Василев, който беше част от щаба на новия президент.

Снимка: bTV

А шеф на кабинета на Илияна Йотова ще е Надя Младенова, която е работила в Министерство на образованието.

Социалисти (и не само)

От БСП не отричат, че в администрацията на Румен Радев вероятно ще има хора от левицата.

 „По-скоро става въпрос за колеги, които участваха активно в кампанията на г-н Радев, колеги които бяха през цялото време с него в страната, направиха екип с него. Той е оценил тези им качества и затова ги е поканил, знам за такива хора”, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

В левицата обаче прехвърлянето на кадри към „Дондуков” 2 се възприема противоречиво. „Според мен ние няма нужда да се месим в работата на вече избрания президент. Той е президент на всички българи и сам трябва да определи състава на хората, с които ще работи”, каза депутатът Димитър Горов.

От БСП твърдят, че назначенията от Позитано 20 щели да се компенсират и с кадри от други политически централи.  Възможно е част от експертите в президентството да запазят работните си места, твърдят още хора от левицата.

Все още нито едно от бъдещите назначения на „Дондуков” 2 не е сигурно или окончателно, издават хора от обкръжението на Румен Радев. Яснота за съветниците и секретарите ще има до края на месец януари.