Сега сме в началото на предизборната кампания и виждам, че прокуратурата води кампания в полза на ГЕРБ и в полза на Бойко Борисов. Това заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов в студиото на „Тази сутрин” по повод активизирането на държавното обвинение през последните седмици и множеството привиквани, разпитвани и обвинени политици, сред които са Трайчо Трайков (кандидат-президент от РБ) и Николай Ненчев (лидер на БЗНС).

Атанасов цитира на няколко пъти официалната оценка на ДСБ за политиката на правителството на Бойко Борисов в сектор „Сигурност”. Според „тъмносините” сегашното правителство възпроизвежда модел на отношения между изпълнителната власт и държавното обвинение, характерни за тоталитарния период.

Генералът заяви, че съвместните „заседания” на Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров са публичен факт, като министър-председателят е създал условия за размиване на границите между властите.

„Прокуратурата в България се превърна в спецслужба. За миналата година по-голямата част от специалните разузнавателни средства са по искане на прокуратурата. Кой ще контролира този орган?”, запита депутатът и припомни, че в анализа си европейски прокурори са препоръчали създаването на процедура за изслушване на обвинител №1 в парламента.

Липсата от отчетност в момента води до това, че „могат да обвинят всекиго за каквото си искат” и това да доведе до безкрайни дела, посочи Атанасов, като припомни, че по времето на Никола Филчев 6 години не е слизал от първите страници на вестниците, макар и трите заведени дела да са приключили с пълен провал за прокуратурата (става дума за скандала „Бръмбаргейт” с открити в дома на тогавашния главен прокурор СРС-та-б.р.).

„Ако трябваше да бъдат обективни, прокуратурата трябваше да е започнала серия от разследвания за грабежа в КТБ”, заяви народният представител, като посочи, че никой от пряко свързаните с кабинета „Орешарски” политици от БСП и ДПС не е бил „пипнат”, макар крахът на банката да е бил подготвян именно по време на това правителство.

Според ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов е „взел на ръчно управление сектор „Сигурност”, за да бъде сигурно, че далаверите няма да бъдат пресичани. В резултат ключови сфери от обществения живот въобще не са обект на наблюдение, а някои от структурите страдат от хронично недофинансиране.

По отношение на процесите в десницата, генералът коментира, че мечтата на Бойко Борисов е на принципа „разделяй и владей” да докара останалите партии в този спектър до положение, в което всички да минат „под летвата” и да останат извън парламента.

За изключения от ДСБ здравен министър в оставка д-р Петър Москов той каза: „Това е участта на наемника. Него го хранят, поят го, за да плюе своите”. Ген. Атанасов допусна, че бившият му съпартиец се бори за депутатско място от листите на ГЕРБ и запита дали не е давал „предложения” при „разпределението на порциите” (по Ахмед Доган – б.р.) в настоящото управление.