Комисията по правни въпроси към Народното събрание одобри на първо четене поправки в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ.

С 13 гласа „за”, 4 – „против” и един „въздържал се” законопроектът бе подкрепен от представителите на ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ, Патриотичен фронт, и Български демократичен център. Против гласуваха БСП и ДПС, представителят на „Атака” се въздържа.

С измененията се предвижда Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП) да премине от ДАНС в структурата на МВР. Главният секретар на МВР и председателят на ДАНС се назначават с указ на Президента на републиката по предложение на Министерския съвет.

"Проектозаконът ще даде възможност да възстановим доверието в системата. С приемането му ще можем да говорим за евроатлантически ценности и интегритет в системата за сигурност", каза по време на заседанието вносителят на промените Цветан Цветанов.

За да защити връщането на ГДБОП в структурата на МВР, той цитира твърдения в доклада на Държавния департамент на САЩ от началото на 2014 г., според които изваждането на ГДБОП от МВР е затруднило разследването на важни международни операции с участието на България.

Филип Попов от БСП подчерта, че съсредоточаването на прекомерни правомощия в една структура не води до добри резултати за демократичното развитие и правовата държава.