Разликата в потенциални гласове между ГЕРБ и БСП е около половин милион гласа, сочи майското издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”.

Наблюдава се стабилизация на подкрепата за ГЕРБ, въпреки спада през пролетните месеци. В момента ГЕРБ е с около 24% заявена подкрепа, докато БСП е с нива под 15%. По този начин се запазва съотношението от последните парламентарни избори.

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, а Реформаторския блок и Патриотичния фронт са около 4% сред всички имащи право на глас.

Ако парламентарните избори бяха днес, в Народното събрание щяха да попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Реалистични перспективи за участие имат и „Атака” и АБВ, като следващите месеци ще покажат какви са нагласите за вот при тях.

Начело на доверието към различните личности са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичната кметица Йорданка Фандъкова, с дялове съответно над и под 50% доверие. В групата на популярни министри Лиляна Павлова утвърждава доверието си с 34%. Негативната оценка за президента е по-голяма - 56% срещу 32% позитивна нагласа към Росен Плевнелиев.

Обществените нагласи към политиката и икономиката за месец май не показват промяна от тези през април. Според данните на „Галъп” управляващите вече не се възприемат като ново и интересно явление.

Към средата на май 57% изразяват недоверие към правителството срещу 30% доверие. Едва 18% дават положителна оценка на парламента. Според 23% от запитваните страната върви към  по-добре, а 62% са негативно настроени за развитието й.

Редовното изследване на „Галъп” е проведено в период 8-14 май, като в него са взели участие 1011 души в цялата страна.