Бизнесменът Веселин Марешки и подкрепеният от ДПС бивш премиер Пламен Орешарски се приближават до челната тройка на първия тур на президентските избори, става ясно от национално представително изследване на „Галъп”, финансирано и проведено от „Галъп” сред 820 пълнолетни респонденти.

Цецка Цачева от ГЕРБ е на първо място с 27,2%, а Румен Радев (подкрепен от БСП) е втори с 23,1%. Трети остава общият кандидат на националистите Красимир Каракачанов (11,5%).

Снимка: bTV

Следват изненадите – Веселин Марешки със 7,6% и Пламен Орешарски със 7,3%.

Снимка: bTV

Назад остават Трайчо Трайков и Ивайло Калфин с по около 5 на сто подкрепа в проучването и Татяна Дончева с под 3%.

Най-вероятен балотаж се очертава между Цецка Цачева и Румен Радев. С уговорката, че това са „единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи”, от „Галъп” измерват 53% подкрепа за бившия командир на ВВС срещу 47 за шефката на парламента. Тя би загубила и от Каракачанов, макар и на косъм – 51% на 49%.

Снимка: bTV

Очакванията са за около 55% избирателна активност, която може да се промени заради задължителното гласуване. На референдума активността вероятно ще е с около 10 на сто по-ниска, посочват социолозите. Те допълват, че той може да падне под прага на задължителност, ако тези, които са против инициираните от „Шоуто на Слави” предложения, просто решат да не гласуват.

Иначе, с над 80% подкрепа са въпросите за мажоритарна система и намаляване на държавната субсидия, а малко под 60 на сто са „за” задължителен вот.