Общо 51,3% от българите са склонни да подкрепят широка следизборна коалиция с участието на ГЕРБ и БСП. Това показват данните от експресен телефонен сондаж, възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл” сред 800 души в периода 7-8 февруари т.г.

22,7 на сто от запитаните като цяло са „за” общо управление на двете най-подкрепяни партии у нас, а други 28,6 на сто изказват подкрепа „само при определени обстоятелства”. Категорично против са 43,1% от респондентите, а 5,6% не могат да преценят.

От „Галъп” отбелязват, че въпросът дали Бойко Борисов може отново да бъде премиер, води до полярни отговори – 48,1% смятат, че е важно той да не е във властта след изборите; други 39,8% обаче намират за необходимо бившият министър-председател отново да е в управлението.

„Данните говорят за нагнетяване на предизборно напрежение, но и за достатъчно прагматизъм и трезви оценки сред българите”, пишат от агенцията.

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% - с негативни. 45,4% от хората още не могат да формират позиция, посочват от „Галъп”.

По отношение на машинното гласуване, по-голямата част от запитаните (44,4 на сто) са на мнение, че ако то създаде проблем, виновни ще са тези, които са приели закона. На второ място е ЦИК, на трето съдът и чак тогава – служебното правителство.