На възходящата тенденция в популярността на правителството и парламента вече е сложен край и на нейно място се настанява традиционната по-отрицателна нагласа на хората. Това става ясно от резултатите на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”.

Проучването е проведено в периода 6-13 юли сред 765 души в цялата страна и е финансирано от агенцията.

Икономическите възприятие на българите остават по-скоро негативни, но се движат в положителна посока. Така делът на очакващите подобрение на материалното си положение през следващите 12 месеца е най-големият за последните повече от 3 години. Историческият рекорд от началото на кризата насам е постигнат през лятото на 2013 г., когато тези с позитивни очаквания са били почти толкова, колкото и тези с негативни.

Значително намалява през последните месеци броят на тези, които очакват поскъпване на основните стоки (от 78% през април днес са 62%). Почти двойно е скочил броят на тези, които очакват стабилизиране на цените на сегашните нива.

„Галъп интернешънъл” отбелязват, че сме в една от фазите с най-нисък песимизъм за икономиката в последното десетилетие – 28% очакват влошаване (при 47% преди две години), а 15% очакват подобрение. Всички останали смятат, че положението ще остане същото и през следващите 12 месеца.

През последните 2 години плавно спадат и очакванията за ръст на безработицата, като отново силно преобладават тези, които очакват да се запазят сегашните относително ниски нива.

В същото време края на 100-те дни доверие за властта се вижда ясно в резултатите. Недоверието в правителството расте от 52 на 59%, а намалението спада до 24 на сто.

Известна аномалия се наблюдава по отношение на парламента. Доверието в него стои на 24%, което като стойност не е регистрирано от 2010 г. до момента. Недоверието е по-ниско от обичайното – значително под 70%.

„Наличието на ярка опозиция мобилизира и „лагера“ на привържениците на управляващите. Това е и едно от обстоятелствата, които правят възможно парламентът да отбелязва по-благоприятни стойности, дори и при наличието на постоянни скандали”, пишат авторите на изследването.