Председателят на групата съветници от Коалиция "Демократична левица" в Общинския съвет на Карлово Найден Найденов и още 11 социалисти от младежката организация на БСП в подбалканския град напускат партията и преминават в АБВ.

В писмо до медиите Найденов се нарича „автентичен социалдемократ, носител на левите идеи, завещани ни от Димитър Благоев-Дядото”, и обосновава решението със събитията и процесите, които текат в партията от 2010 година насам.

„Още оттогава са видими ясни тенденции за овладяване на партията от кръгове, които имат откровено и единствено меркантилно-олигархични интереси", казва още в писмото Найденов, който е бивш секретар на Областния съвет на БСП в Пловдив, бивш заместник-областен управител на Пловдив и кмет на Карлово (2007-2011).

Според него идейните основи и наследство, в името на които цяло столетие социалистическата партия е работила за широки социални слоеве и за цялостното добруване на обществото, днес са загърбени, а доверието е употребено и "вулгарно предадено".

Найденов и колегите му допълват, че "инакомислещите в БСП" са подлагани на "брутални репресии", които нямат аналог в историята на съвременната българска държава.

На финала авторите на писмото посочват, че се присъединяват към АБВ -"единствената формация в център-ляво, която може да се противопостави на ГЕРБ и другите десни и крайнодесни формации".

От Областния съвет на БСП в Пловдив заявиха, че няма да коментират напускането на Найденов и колегите му, предаде БТА.

На изборите за евродепутати дъщерята на Найден Найденов - Нина, бе на четвърто място в листата на АБВ. Преди това тя също беше член на БСП и напусна партията през март тази година. Малко по-късно Найденов бе уволнен като шеф на Областно пътно управление Пловдив, което той свърза пряко с партийния избор на дъщеря си.