Френският посланик Филип Отие е на път да си тръгне от България без традиционно раздаваното в края на мандата най-висше държавно отличие орден „Стара планина”. Предложението за удостояването с подобна дипломатическа чест трябва да бъде направено от външния министър и след това одобрено от Министерски съвет и реализирано от президента. Такова до момента обаче няма, а Отие напуска страната в края на седмицата, съобщиха за btvnews.bg източници от МВнР.

От ведомството отказаха да коментират конкретния случай с френския посланик, но съобщиха, че в момента се извършва пълен преглед на условията, по които се дава това отличие на чужди граждани. Целта е да се създаде конкретен регламент за получаването на ордена.

Според Закона за ордените и медалите на Република България, „Стара планина” се присъжда на чужди граждани, „които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека”.

Практиката досега гарантираше отличието на всеки един посланик в България. Целта на създаването на регламент ще е да отпадне „традиционността” в раздаването на най-висшето държавно отличие на чужди дипломати.

Обсъждането на новите правила и лишаването на френския посланик от орден „Стара планина” покрай тях обаче съвпадна с изразеното отношението на Филип Отие за протестите срещу кабинета „Орешарски”. В началото на юли в съвместна позиция с германския си колега Отие подкрепи демонстрациите срещу олигархията в страната. Малко след това външният министър Кристиан Вигенин коментира съдържанието на писмото като “сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите”.

От МВнР обаче отрекоха липсата на орден за Филип Отие да е свързана с позицията му по протеста.