Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята като я манипулират. Правилният път за тях е изграждане на модерна европейска държава, добър и уважаван съсед от всички в региона. Такова послание към македонските власти отправи президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата конференция "Сигурността в Югоизточна Европа". 

Държавният глава подчерта, че е въпрос на отговорно отношение към следващото поколение да се показва историята такава, каквато е.

Преди дни в Брюксел македонският президент също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята. „Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи”, каза още Плевнелиев.

Президентът посочи, че установяването на трайна сигурност и стабилност за държавите в региона преминава и през членството им в НАТО и в ЕС - водени от убеждението, че няма друга алтернатива за просперитета на региона.

Снимка: архив, Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Росен Плевнелиев отбеляза, че конференцията съвпада с годишнина от атентите в Ню Йорк преди 11 години. „11 септември е началото, белязало основните характеристики на съвременната среда за сигурност. След тази дата международните отношения и светът са много по-различни и всички ние осъзнаваме опасността и последствията от съвременния тероризъм”, допълни президентът.

„За съжаление грозното лице на тероризма не ни подмина, на 18 юли тази година страната ни дръзко и грубо беше подложена на терористично посегателство. Атентатът на летище Сарафово ни шокира със своята бруталност. Тази атака няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана. Рано или късно извършителите и поръчителите ще бъдат разкрити и справедливо наказани”, подчерта държавният глава.

В началото на конференцията с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите при атентата на летището в Бургас.