Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев ще бъде предложен за здравен министър, съобщиха неофициално източници от правителството.

По-рано днес политическият съвет на управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединените патриоти, обсъди номинацията за министър на здравеопазването. Името му обаче не бе съобщено. Издадоха само, че не е лекар, а икономист.

Кирил Ананиев е зам.-министър на финансите в повечето правителства още от времето на кабинета „Костов” и изготвя държавните бюджети. Беше и министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Роден е 1955 г., а в Министерството на финансите работи от 1980 г. , където е преминал през всички експертни длъжности.

Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В Момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК.

Номинацията на Ананиев коментираха в социалните мрежи бивши министри на здравеопазването.

Според д-р Илко Семерджиев, министър в кабинета „Костов” и в служебния „Герджиков”, се съмнява финансистът да приеме този пост:

Д-р Стефан Константинов, един от здравните министри в първия кабинет на Бойко Борисов, пък напомни, че министърът е политическа фигура и е важно да има подкрепата на управляващата партия:

До номинацията на нов здравен министър се стигна, след като проф. Николай Петров подаде оставка и тя беше приета от премиера Бойко Борисов. До нея се стигна след разследване на bTV за конфликт на интереси по времето, в което проф. Петров е бил директор на Военномедицинска академия.

Официално премиерът ще внесе номинацията в парламента след гласуването на Бюджет 2018, съобщи правителствената пресслужба. Очаква се това да стане на 10 ноември.