Ахмед Доган винаги е бил неудобен за управляващите в Турция като лидер на ДПС. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият заместник-външен министър Феим Чаушев.

Доган приемаше ДПС като негова рожба, винаги се противопоставяше остро срещу външна намеса в ДПС от Турция, не се поддаваше на натиск, подчерта Чаушев.

Бяха направени сериозни опити за отстраняването на Доган, които се увенчаха с неуспехи, допълни той.

Нещата, които се случиха в ДПС, не са изненада, те не са станали за една вечер, всичко има и предистория, подчерта Чаушев.

Във връзка с предстоящата днес пресконференция на изключения от ДПС бивш лидер Лютви Местан Чаушев прогнозира, че той ще говори с клишета повече за евроатлантическите ценности.

Турция сигурно ще застане зад Местан, допълни бившият заместник-министър.

Според него, ако част от мюсюлманското население в България се радикализира, това ще е опасна тенденция и не трябва да се допуска.

„Последната капка, която преля чашата по отношение на проблемите и процесите в ДПС, беше свалянето на руския самолет от турските изтребители. Местан излезе с декларация, която е недопустимо и е политически гаф, бих казал даже провокация. Една българска партия не може да бъде адвокат или говорител, буквално да повтори версията на едната страна в конфликта”, посочи Чаушев.