Полицаи не са влизали в Столична община по време на акциите си от преди броени дни. Това заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. „Не мога да кажа защо имаше полиция и полицейски коли пред общината, при положение, че от сутринта при мен дойдоха следователи от Софийска градска прокуратура. Това се случва много често, защото непрекъснато текат проверки. Аз самата давам прекалено много сигнали в прокуратурата”, обясни тя.

Според Фандъкова така се създават внушения. Тя заяви, че няма право да каже в каква сфера са били въпросите на прокуратурата към нея и вярва, че с корупция и със злоупотреби борбата е само по един начин – проверка и санкции, а не внушения.

„Орлин Алексиев направи няколко пъти изявления. Това каква е истината ще се установи по един единствен начин – като приключи разследването. Това е сфера, която категорично не засяга общината”, каза още столичният кмет. Фандъкова беше категорична, че няма как да отстрани Алексиев, тъй като кметът няма правомощия да отстранява общински съветници.

МВР обискира офис и автокъща на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. В същия ден се проведе операция срещу международния канал за трафик на кокаин през френското пристанище Хавър, в рамките на която бяха заловени двама българи. Рекордно количество кокаин беше намерено в гумите на помощен камион от рали „Дакар”.

Според източници на bTV от полицията, именно Алексиев е връзката между задържаните наркотици във Франция и обиска в София. Той обаче отрече да има връзка и да е бил задържан.

Няколко дни по-късно, когато се върнаха и рали-автомобилите на българския отбор, от МВР съобщиха за изгорени документи за състезанието, открити в ресторант, свързан с общинския съветник от ГЕРБ и обясниха обиските с оперативна информация.