С фалстарт започна новият парламентарен сезон. След дългата почивка и в първия работен ден в Народното събрание дойдоха едва 108 депутати, което не позволи заседанието да започне.

След почивка и втори опит кворумът беше събран и в пленарната зала се регистрираха 121 души. Те работиха само три часа.

Опозицията сензационно обяви, че ще остави правителството да работи още година, за да падне "като зряла круша".

„Аз истински искам това правителство да изкара още една година, за да се срине тотално, за съжаление ще се срине и държавата. Ако изкарат така още една година, ще паднат като зряла круша”, заяви експремиерът Бойко Борисов

Парламентът започна работа с гласуване на второ четене на силно оспорвания Закон за МВР. С него за първи път се въвежда правото на служителите от системата да работят и на друго място.

Законът променя и начина, по който се назначава главният секретар - това ще прави министърът, а не както досега - след съгласуване с президента.

Опозицията се обяви категорично против, защото така работещите в МВР ставали уязвими за чужди интереси. От ГЕРБ са против и закриването на служба СОТ.
Бившите управляващи обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради текстовете.

В крайна сметка градусът в залата се вдигна от процедурните трикове и оспорването на текстовете за или против служителите на МВР да имат право да работят и на второ място, как да се провеждат издирвателните работи и трябва ли да се премахне СОТ от системата.

„Станете ясно и кажете, бе: „Ние саботираме работата на НС, саботираме тоя закон”, защото 50 хиляди души чакат закона за своето кариерно развитие, а 10 ваши помияра там го саботират. Или вкарайте 90 човека в зала и ни дайте бой, или ставайте и си тръгвайте”, не издържаха нервите на Кирил Добрев от коалиция за България.

На свой ред Красимир Ципов от ГЕРБ коментира, че с приемането на закона МВР ще бъде унищожено
След поименна проверка се оказа, че парламента няма необходимото мнозинство и заседанието беше прекратено преждевременно. Така пропадна и изслушването на премиера Пламен Орешарски.

Парламентът отложи за четвъртък и обсъждането на проекторешението на „Атака" за създаване на временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и на дружества-концесионери за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица.

Илиан Тодоров от „Атака" призова да се създаде такава комисия, „за да се разбере защо определени държавни фигури в лицето главно на президента Росен Плевнелиев са се срещнали с представители на ЕРП-та в България и на фирми, които добиват подземни богатства на територията на страната".

От ГЕРБ поискаха тази седмица парламентът да изслуша министъра на образованието и науката Анелия Клисарова за въвеждането на комбинираната форма на обучение, както и министъра на спорта Мариана Георгиева относно критериите за разпределение на средствата за изграждане на многофункционални спортни площадки. И двете предложения бяха отхвърлени.

Не беше прието и предложението на депутати от Коалиция за България в програмата за тази седмица да бъдат включени измененията, които предвиждат изплащане на временни месечни компенсации на децата, които не са намерили място в детски ясли и градини.