Евроизборите през май ще се проведат в условия на нарастващ популизъм, радикален национализъм и масово разочарование на гражданите. Такава прогноза направи държавният глава Росен Плевнелиев по време на традиционния годишен прием, на който той събра ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България.

„През 2014 година май предстоят европейски избори, които ще се проведат в условия на нарастваш популизъм, радикален национализъм и масово разочарование на гражданите от политическите елити. Партии, проповядващи популистки тези и идеи, печелят все повече привърженици в редица държави-членки на ЕС, поставяйки под въпрос основни европейски ценности. Резултатите от европейския вот ще бъдат ключови за развитието на съюза”, каза още Плевнелиев.

Той отбеляза, че за България 2013 г. е била годината на масови протести, на три правителства, на два парламента и година на невиждано отдавна политическо противопоставяне. „2013-а ще остане в историята като годината на гражданското общество в България”, каза още Плевнелиев и допълни, че това беше годината, в която българите посочиха категорично проблемите в собствената си държава и поискаха тяхното решаване.

Посланикът на Дания и доайен на дипломатическия корпус у нас Коре Ерхард Янсон изтъкна, че за годините на членство в ЕС, България днес вече е демонстрирала готовността си да даде своя дан на Европа. Той посочи, че българският принос в европейския дневен ред е в редица области като интеграцията на Западните Балкани в ЕС, европейското сътрудничество в енергетиката, работата с бежанци имигранти.

Сред присъствалите на приема в Националния исторически музей бяха също министрите Кристиан Вигенин и Зинаида Златанова, председателят на външната комисия в парламента Янаки Стоилов.