България ще бъде домакин на следващата среща на групата "Арайолуш", решиха единодушно президентите на държавите членки на Европейския съюз, които участват във формата. Това стана ясно през втория ден от Единадесетата среща на групата, която се провежда в германския град Ерфурт, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

У нас ще дойдат президентите на Германия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Латвия, Естония, Португалия, Финландия, Италия и Малта.

„Домакинството на следващата среща на президентите от групата "Арайолуш" е исторически успех на България и на българската външна политика”, коментира Росен Плевнелиев.

Страната ни е един от най-новите членове във формата, като за първи път беше поканена да се присъедини към групата "Арайолуш" през 2013 г – 10 години след учредяването на формата. До момента България е участвала в ежегодните срещи, които се проведоха в Полша, Португалия, а през тази година - в Германия.

"Ще се подготвим добре. Радвам се, че получихме тази висока оценка на нашите партньори. Ще изпратим много силен сигнал към държавите от Балканите, че Европа е тук и че Европа мисли и действа в интерес на демократичното развитие в региона", заяви президентът Плевнелиев след края на срещата.

Предстои темите на следващата среща на групата "Арайолуш" да бъдат съгласувани. "България със сигурност ще постави темата за Югоизточна Европа като център на своята външна политика”, отбеляза държавният глава.

През втория ден на работната среща на групата "Арайолуш" Росен Плевнелиев беше посрещнат от домакина на тазгодишния форум - федералният президент Йоахим Гаук.

Очаква се в скоро време държавният глава на Федерална република Германия да направи официално посещение у нас. За последен път президент на Федералната република, Хорст Кьолер, е бил на посещение в страната ни през юли 2007 година, посочиха от "Дондуков" 2.