За този програмен период не може да се говори за опасност от спиране или забавяне на еврофондовете заради сценария "Европа на две скорости", коментира пред журналисти служебният вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, предаде БТА.

Тя уточни, че се работи с финансова рамка, определена още при одобряването на многогодишната финансова рамка до 2022 г. "Не можем да твърдим, че ще има спиране заради дискусиите, но дебатът, който се води в момента е изключително важен за развитието на Европа, а и за бъдещето на България", отбеляза Крумова.

"Европа на две скорости или на много скорости е един от възможните варианти, но той не би дал правилната насока за развитието на ЕС като силен актьор на световната сцена", смята Малина Крумова. Тя коментира още, че ако си позволим да не участваме в дебата, в един сценарий, в който Европа се развива на много скорости, България има опасност да остане в периферията.

По думите й темата започва тепърва да се дискутира, затова по-скоро към края на годината може да има нещо конкретно за визиите на европейските лидери. За позицията на България, Крумова заяви, че ще бъде формирана с участието на гражданите, бизнеса, социалните партньори и институциите.