Дали механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде прекратен по отношение на България, зависи от развитието на нещата във вашата държава и от постиженията на България. Това каза на брифинг в Министерството на правосъдието комисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова, която е на посещение в страната ни.

Йоурова се срещна с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, преди това е имала разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с вицепремиера Меглена Кунева.

Снимка: Ладислав Цветков

Еврокомисарят посочи, че вижда механизма по-скоро като инструмент за сътрудничество и смята, че той е доста балансиран. По думите й в тазгодишните резултати има няколко критични бележки, по които трябва да се постигнат резултати.

Йоурова отбеляза, че има и някои изостанали от предишната 2015 г. теми. От разговорите, които имах с главния прокурор и с министър Захариева, останах с много положителни впечатления, че вие сте на прав път, ние очакваме осезаеми резултати, за да бъде прекратен този механизъм, посочи еврокомисарят.

Според нея резултатите се състоят не само от създаването на нови закони, но и в ефективното им прилагане. Тя обърна внимание на наказателните дела срещу публични личности, обвинени в корупция. Еврокомисарят посочи, че е позитивно настроена по отношение на прекратяването на механизма спрямо България.

Вера Йоурова коментира, че трябва да се повиши общественото доверие в съдебната власт и в прокуратурата. Това, от което имаме нужда в България, са устойчиви резултати, а за да има устойчиви резултати трябва да има устойчива политическа воля, нещо, което виждам в страната ви, допълни еврокомисарят, цитирана от БТА.

Снимка: Ладислав Цветков

В отговор на въпрос за европейските експерти, които ще проверяват дейността на българската прокуратура, тя отбеляза, че в момента тече подборът им.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева посочи, че сме готови да приемем евроекспертите. Министърът посочи, че с Йоурова са обсъждали европейската прокурорска служба, договорите за онлайн търговията, ратифицирането на истанбулската конвенция за защита на жените от насилие и правосъдната реформа в страната ни.